nalazite se na: naslovnica / hroug udruga / hroug članovi / lošinjska plovidba – brodarstvoPostanite član
  • 150 članova - Oracle partnera i krajnjih korisnika
  • Veliki popusti i pogodnosti za članove

Pretraživanje članova HROUG-a

Odaberite djelatnost:

Naziv tvrtke:

Ukupno članova: 125

Lošinjska plovidba - logo

Lošinjska plovidba – brodarstvo

Splitska 2/4
51000 Rijeka

tel: +385 (51) 352-297
fax: +385 (51) 319-003

http://www.losinjska...


Lošinjska plovidba formirana je 1958. godine spajanjem bivših "Obalne plovidbe Rijeka" i "Lošinjske plovidbe Mali Lošinj". Počela je s 36 malih drvenih brodova i otvarala redovne linije po Mediteranu, najprije za Grčku i Tursku, a zatim za Sjevernu Afriku brodom ČIKAT, kao i otvaranjem prve trajektne linije Cres – Rabac.

Djelatnost poduzeća:
Trgovina (Marketing, Maloprodaja, Veleprodaja, Skladištenje, Transport, Distribucija, ...)

Glavni posao Lošinjske plovidbe uvijek je bila sjeverna Afrika iz nekoliko razloga. U prvom redu zbog veličine i kapaciteta brodova s kojima se raspolagalo te zbog podjele poslova na Mediteranu s drugim brodarima. Najveća tržišta bila su uvijek Libija, Alžir i Turska te je za ta odredišta Lošinjska plovidba imala zaposlenih 25 brodova.

Početkom 90-tih, te poglavito izbijanjem domovinskog rata, situacija se za Lošinjsku plovidbu dramatično promijenila. Naime, Lošinjska plovidba ostala je bez u to doba glavnih domaćih tržišta (Bosna i Hercegovina te Srbija) jer je iz tih krajeva išla gotova sva roba za sjevernu Afriku. Iz Republike Hrvatske nismo nikad imali puno tereta za odredišta na Mediteranu zbog tržne orijentacije Republike Hrvatske na europsko tržište.

Lošinjska plovidba je zbog navedenog razvoja situacije „preko noći“ ostala bez većine poslova. Iz tog razloga bila je primorana prodati stare brodove, a ostale brodove je uposlila u tramp servisu. To je za poslovanje Lošinjske plovidbe bio veliki šok, jer je do tada cijelo njeno poslovanje bilo linijsko te nije imala gotovo nikakvog značajnijeg iskustva s radom u slobodnoj plovidbi. Iz tog razloga morali smo obučiti kako ljude na kopnu tako i pomorce na novi način poslovanja koji uključuje rad na svim svjetskim morima.
Nakon domovinskog rata Lošinjska plovidba ostala je na cca 18 brodova, od toga 12 u slobodnoj plovidbi, dok ih je samo 6 bilo zaposleno u linijskom poslovanju.

Ključni trenutak u novijoj povijesti Lošinjske plovidbe dogodio se 1998. godine, kada smo otvorili Feeder servis. Od tada su 2 – 3 broda redovno zaposlena na tom servisu koji opslužuje luke Rijeku, Ploče, Bar, Gioa Tauro, Veneciju, Taranto, Malta i Kopar. Sklopljeni su ugovori s gotovo svim vodećim svjetskim brodarima. U linijskom poslovanju, koji povezuje luke na mediteranu s hrvatskim lukama, danas imamo zaposlena samo 2 broda. Takozvani linijski tereti polako nestaju s tržišta jer ih apsorbiraju veliki svjetski brodari koji danas tiču i luke Rijeku, Veneciju, Trst, Anconu itd., povezujući ih sa svim svjetskim odredištima. Ostalih 5 brodova u floti Lošinjske plovidbe zaposleno je diljem svijeta u tramp servisu.

Kontakt osoba:

Mato Miškić
e-mail: losinjplov@losinjplov.com.hr

Pošaljite na mail   Verzija za ispis