Nakon višegodišnjih uključivanja Java tema na HrOUG-ovim konferencijama, na prvoj Java 2012 konferenciji uspjelo se okupiti respektabilno društvo vanjskih predavača uz ozbiljan broj sudionika iz zemlje. Postignuti uspjeh je bio neupitan i „vjetar u jedra“ je pokazao „zdravu snagu“ za nastavak aktivnosti unutar zajednice. Na JavaCro'13 je zadržan broj „vanjskih“ učešća dok je duplirano učešće „domaćih“ snaga. Rezimirajući prezentirano kvaliteta predavanja je najmanje zadržala nivo. Logičan je zaključak - JavaCro'13 je pokazala da su se proširili vidici unutar Java zajednice – a to je bio i osnovni moto konferencije. Dakle prvi opći zaključak jest da je konferencija ostvarila zacrtani cilj.

Nekoliko brojki o konferenciji

Tendencije događanja iz prošlogodišnje konferencije dale su naslutiti potrebu proširenja okvira, čak i uz upozorenja o uvjetima poslovanja koji to otežavaju. Najavljeno je proširenje na još jedan dodatni dan i još jednu dodatnu dvoranu. Uvjet je bio dovoljan broj prijava. Nakon zaključenja prijava konstatirano je da je povećanje prihvaćenih predavanja prešlo očekivani 50% rast. I uz ostvareni dogovor da se dio aktivnosti prebaci na Java dan u jesen. Konačan broj održanih aktivnosti je 50.

Uz samostalna izlaganja keynote-a, predavanja su sa više demoa, grupirana u pet tematskih cjelina.

Na konferenciji je sudjelovalo 61 predavač iz 6 zemalja. Sudjelovanje sudionika na konferencijskim aktivnostima je bilo izuzetno dobro - prosječna posjeta bila 61 sudionik / predavanju. Aktivnost sudionika za vrijeme predavanja u kontaktima sa predavačima te posebno poslije predavanja je bila izrazita.

Na konferenciji je registrirano 184 sudionika.

 

Odvijanje aktivnosti na konferenciji

Konferencija je imala prvi dan sa izrazitim temama planova o budućnosti Jave i prepoznavanju tendencija rasta. Ozbiljan je napredak postignut u prezentiranju planova i ozbiljnih namjera nositelja Java portfelja Oracle korporacije. Pored očekivanog na korporativnom sada i na lokalnom nivo kroz izlaganje Marina Tadića. Generalni direktor Oracle Hrvatska je govorio o trendovima i konkretnim projektima za Javu i otvoreni kod. Dalibor Topić, Oracle EMEA, prenio je strateška gledanja Oracle-a na budućnost Jave i projekta Open JDK. Nastavno je Costin Leau, Elastic Search, govorio o trendovima rada sa velikom količinom podataka - Big Data, primijenjenim tehnologijama, važnosti procesiranja u realnom vremenu te nizu projekata kojima se to ostvaruje.

U paralelnim trekovima su nastavljene teme trendova uz Coherence Vukmanovića iz Oracle Hrvatska i ponovo Costin Leaua sa Hadoop-om, većinom domaćih predavača Maslać s Apache Soir, Tomašević s Elezovićkom s integracijom podataka socijalnih mreža, NoSQL mogućnostima Pavelića i Elezovića, Casandre i Neo4J grafičke baze Lukice i Marčinka sa kolegama iz Kapsch CC, te konačno o mobilnim trendovima u IBM Šalkovića. U zasebnom treku, ove godine posebno aktivnim rješenjima i iskustvima fiskalnog poslovanja iz IT ugla Pušeca, primjenom naplate potraživanja u bankarskom poslovanju Tomaškovića i Sauera, nadzorom ESB infrastrukture u HT Bana i Ružića te web servisa u e-računu.

Uz niz pozvanih predavača već u prvom danu, a posebno u oba ostala dana, vidljivo je dominantno učešće domaćih predavača u doprinosu sadržaja konferencije. Reakcije slušatelja za vrijeme predavanja i posebno u pauzama pokazale su zadovoljstvo sa konkretno iskoristivim rezultatima.

Drugi dan po obimu najjači sa 25 aktivnosti, a po sastavu sudionika, iako je obuhvatio teme iz svih trekova, bio je razvojno dominantan. Tri su teme iskustava sa Scalom iznijeli su Šimić, Elezović i Buljat, a Čoh temu povezivanja s Google End points sustavom, te Kranjčec o značajkama REST-API.

Niz je tema iz web&mobile okruženja. Ulaga i Nakić-Alfirević o odabiru front-end frameworka, Mačkale o iskustvima SmartGWT, izuzetno posjećena Gavranova iskustva o razvoju Androtida, o GranitDS koji spaja Javu i Flex o čemu je govorio Božić iz MIPS, te iskustva sa Spring Web Flowom je iznijela Zlata Agić. Čutić i Radovan predstavili su biblioteku korištenu za razvoj rješenja za fiskalizaciju, Slaviček JRebel-JVM plugin za razvojna sučelja kojim se štede vrijeme programera, te Veljanović Alfresco Activiti za BPM. Vrhunac u ovom dijelu je bio Tomašković-ev demo razvoja web aplikacije korištenjem Evolution Frameworka.

U keynote terminu Geertjan Wielenga, prošle godine jedan od dva najbolja keynote predavača, u svojim Strategijama za lose coupling u velikim Java desktop aplikacijama, pored prezentiranja rješenja pokazao je i način kako na istom poslu se može objediniti više sudionika. Ugostio je Sadi El Assadija iz Amphinicy, Zorana Ševarca iz NetBeans User Group iz Srbije, Marjana Šterka sa Sveučilišta u Ljubljani i Borisa Prana iz Hrvatskog Telekoma. S tim je ostvario jedan od postavljenih ciljeva konferencije – kako ostvariti međunarodnu suradnju i objediniti nositelje u ostvarenju cilja zajedno u zajednici.

Bio je to perfektan uvod u još jedno ostvarenje - istup kao Community keynote, u kojem su Branko Mihaljević i Stjepan Matijašević otvorili pitanja o korištenju Java tehnologije, te osvijetlili niz pitanja o potrebama tržišta rada za razvojnim inženjerima. Uspoređujući statističke podatke rezultata istraživanja o stanju u Hrvatskoj i Europi, pokazali stvarne potrebe te koliko ih naš obrazovni sustav podržava.

Do kraja dana su još izlagali Raguž sa Sonar alatom, Pugar i Kljajin o upravljanju izvornim kodom GIT, Palčec o Devskillsu, o SAML je govorila Ana Mandić, o alatu Modelio je govorio Marijan Matić, Križanac kako lokalno „mockati“ Web servise, a Anamarija Talijanac o korištenju Gradle alata.

Treći dan je nastavljen niz predavanja domaćih autora u tri paralelna treka. O razvoju vlastitog Frameworka govorio je Vučak, Elezović & Pavelić kako koristiti biblioteku za izvještaje, Jović o pisanju statičkih upita korištenjem QueryDSL u praksi. U paralelnim trekovima su bile tri teme o Liferay – Čardić o novostima Portala 6.2, Fuček o hook plugin za doradu osnovnih funkcionalnosti, Bešlićeva autorizacija protokolom OAuth. Spring Batch procesiranje izlaganje Trbojevića, o trikovima korištenja JAX-WS Mikića, te o funkcionalnom programiranju u predavanju Srkoča.

Wielenga je u keynote predavanju objasnio kako HTML5 utječe na razvoj Platforme Java EE. Vukmanović se potrudio da objasni novosti o poslužiteljima WebLogic 12c i Glassfish.

Bila su to tri dana intenzivnog druženja u kojima je svakoi od sudionika mogao za sebe pronaći interesantne teme. Svi detalji o svakom od predavanja mogu se pogledati u Zborniku, a u Predavanjima pored toga, uz svako od predavanja, potražite i preuzmite PDF verziju prezentacijskog materijala koju su predavači održali na konferenciji.

 

ZAKLJUČNO

U pogledu ocjene kvalitete konferencije, u dosadašnjim događanjima koje je HrOUG organizirao, kao objektivna mjerila pokazala su se – ostvarenje planiranog obima uključenih aktivnosti, odaziv predavača na sudjelovanje na događaju, odaziv i ocjene sudionika o konferenciji, temama i predavačima, te konačno kontinuitet zadržavanja nivoa odziva sudionika.

Iz obima obuhvaćenih tema, kvalitete sadržaja i prezentiranja može se zaključiti da je na konferenciji ostvaren odraz potreba tehnološkog rasta i zainteresiranosti u Java zajednici.

Odaziv predavača je bio veći od očekivanog što ukazuje na zainteresiranost o kojoj treba voditi računa.

Podaci o ocjenama slijede sa komentarima.

Ovogodišnji odziv sudionika, iako pokazuje rast, nešto je manji od planiranog. U odziv registriranih treba uključiti i dio sudionika koji nisu registrirani, kao i dio neregistriranih organizacijski uključenih sudionika, te realni broj prisutnih na sva tri dana konferencije se može procijeniti na 200 sudionika ili koji više.

Uzimajući u obzir povećanje obima događaja postignuto je realitet i u skladu sa uvjetima u kojima se nalazimo. Ali organizatorima, koji uvijek žele više od toga, doseg predstavlja izazov jer smo uvjereni da se, posebno na obuhvatu međunarodnog učešća, može postići više. Na ovoj konferenciji smo uključili samo dio predavača, te organizatora sličnih aktivnosti u susjednim zemljama, ali i nedovoljan dio korisnika i partnera i na to treba usmjeriti svoje aktivnosti.

Rezultati konferencijske ANKETE

Iz rezultata ankete (anonimne) o konferenciji kao cjelini i stručnom dijelu, podaci ukazuju na više nego vrlo dobar uspjeh – konferencija u cjelini je dobila prosječnu ocjenu 4,28 i njen stručni dio 4,26. Rezultat je to 107 anketa (57%).

Rezultati ANKETA - ocjenjivanje teme aktivnosti i prezentiranja

Sudionici događanja su ocjenjivali odabranu temu i uspješnost prezentacije. Kod utvrđivanja najboljih predavanja pored ocjena sudionika u obzir se uzima broj slušatelja, broj anketiranih te poštivanje procedure sudjelovanja u programskim aktivnostima.

Kao i kod rezultata ankete s kojom su sudionici ocjenjivali konferenciju u cjelini i kod ocjenjivanja pojedinih događanja sudionici su dodijelili izuzetno dobre ocjene. Ukupna prosječna ocjena odabranih tema je 4,14, a prosječna ocjena uspješnosti prezentiranja je 4,10 .

Rezultati najboljih

Kod izbora tema i prezentiranja pozvanih predavača za najbolje predavanje izabran je:

- Otključavanje platforme Java EE sa HTML5 – predavač Geertjan Wielenga (Oracle Nizozemska) - ocjene 4,74 / 4,77

Kod izbora tema i prezentiranja prijavljenih predavača za najbolja predavanja su izabrani:

1. Evolution Framework - brzina i jednostavnost za enterprise web aplikacije - predavač Matija Tomašković (Evolva) – ocjene 4,84 / 4,86

2. JAX – WS trikovi - predavač Miljen Mikić (Asseco SEE) – ocjene 4,84 / 4,84.

3. JRebel - No redeploys - Just code, beautiful code! - predavač Hrvoje Slaviček (SV Group) – ocjene 4,91 / 4,73.

 

Najbolji po tematskim cjelinama

1. Trendovi & budućnost

1. Integracija društvenih mreža u poslovne sustave  predavači Tihomir Tomašević, Emina Elezović (NEOS) – ocjene 4,75 / 4,63

2. Graph databases and Neo4j – predavač Vjeran Marčinko (Kapsch CC) – ocjene 4,45 / 4,71

3. Cassandra - mit ili proročanstvo? – predavači Mario Lukica, Vedran Pugar, Krešimir Jurasović (Kapsch CC) – ocjene 4,60 / 4,38

 

2. Rješenja & poslovni slučajevi

1. Strateško upravljanje naplatom potraživanja u bankarstvu – tehnički izazovi  predavači Matija Tomašković, Davor Sauer (Evolva) – ocjene 4,63 / 4,89

2. Statički upiti u Javi – QueryDSL u praksi - predavač Alen Jović (Asseco SEE) – ocjene 4,75 / 4,58

3. Izazovi razvoja vlastitog Java frameworka - predavač Ivan Vučak (Sedam IT) – ocjene 4,62 / 4,71

3. Java EE, Frameworks & Servers

1. JAX-WS trikovi  predavač Miljen Mikić (Asseco SEE) – ocjene 4,84 / 4,84

2. JRebel - No redeploys -Just code, beautiful code! - predavač Hrvoje Slaviček (SV Group) – ocjene 4,91 / 4,73

3. Nove značajke u Liferay portalu v6.2 - predavač Ivica Čardić (Perzej) – ocjene 4,75 / 4,83 

4. Web & Mobile

1. Evolution Framework - brzina i jednostavnost za enterprise web aplikacije  predavač Matija Tomašković (Evolva) – ocjene 4,84 / 4,86

2. Uvod u funkcijsko programiranje - predavač Dinko Srkoč – ocjene 4,73 / 4,73

3. Dobre prakse razvoja za Android platformu - predavač Ivan Gavran (Calyx) – ocjene 4,67 / 4,52 

5. Metodologije & alati

1. Git - Merge? Da, molim!  predavači Goran Pugar, Bojan Kljajin (Kapsch CC) – ocjene 4,92 / 4,37

 

Uz čestitke najboljima iskazujemo zahvalnost za sudjelovanje svim predavačima autorima i nadamo se da će sudjelujući na na slijedećoj konferenciji ponovo ostvariti dobre rezultate.

O pojedinačnim rezultatima obratite se organizatoru.