Sadržaji na Java 2012 konferenciji

Kroz 10 pozvanih tema i odabirom 23 prijavljena predavanja, te plenarnim obraćanjem predstavnika HUJAK-a, u velikoj mjeri su obuhvaćene teme iz početno planiranih 9 tematskih Java područja.

Na konferenciji je sudjelovalo četvoro pozvanih predavača:

- Duško Vukmanović, zvanični predstavnik Oracle-a koji je predstavio pregled strateških razvojnih planova Oracle-a za cjelokupno Java područje.

- Matjaž Branko Jurič, Univerzitet Ljubljana, voditelj Cloud Computing i SOA Competence Centra, ujedno Java Champion, Oracle ACE Director i IBM Champion za WebSphere, sa novostima koje donosi Java EE 7, te kako ostvariti migraciju u okruženja računarstva u oblaku.

- Juergen Hoeller, Java Champion, suosnivač projekta Spring Framework i glavni inženjer u SpringSource-u dijelu VMware-a, o budućnosti platformi Java SE i EE iz perspektive Spring-a.

- Gertjaan Wielenga, Java evangelist i voditelj u Oracle NetBeans timu, sa temom „oslobađanja“ značajki platforme Java EE 6.

U dijelu „technical keynote“ obraćanja lista pozvanih predavača je proširena sa:

- Angelikom Langer, Java Champion, inače nezavisnom predavačicom, s temom o funkcionalnom programiranju i proširenjem Lambda izrazima, dostupnim u sljedećoj verziji Java SE 8.

- Gavin Kingom, Java Champion iz Red Hat-a, osnivačem projekta Hibernate, koji je kroz temu predstavljanja projekta Ceylon sudionike upoznao s prototipom jezika za JVM – jezika za opće namjene i poslovne aplikacije koji podržava funkcijsko i deklarativno programiranje.

Uz njih su „technical keynote“ obraćanja zaokružili:

- Juergen Hoeller, sa temom o modernom oblikovanju komponenti u Spring-u.

- Matjaž B. Jurič, predstavljanjem transakcijske integracije poslužitelja Oracle WebLogic s drugim poslužiteljima, posebno poslužiteljem IBM WebSphere.

- Duško Vukmanović, predstavljanjem Oracle ADF Mobile razvoja pomoću alata JDeveloper.

- Geertjan Wielenga s detaljnom demistifikacijom korištenja JavaFX u poslovnim aplikacijama.

Plenarnim obraćanjem predstavnici udruge HUJAK Branko Mihaljević i Stjepan Matijašević predstavili su ciljeve, planove i aktivnosti udruge HUJAK te kako vide budućnost Java zajednice u Hrvatskoj.

Odabrana predavanja prezentirana su kroz povezane cjeline u paralelnom radu u dvije (prvi dan) i tri (drugi dan) dvorane,

U platofmama i jezicima, pored već spomenutih pozvanih predavača Langer, King i Jurič, Sanja Illeš i Erik Kiš iz tvrtke Beta Tau Beta su obavijestili o poboljšanjima i promjenama API koje donose Java SE 7 i 8, Hrvoje Slaviček iz SV Group, je pokazao razvojni okvir Eclipse Rich Client Platform, te Dinko Srkoč iz Helixa prenio iskustva s dinamičkom jeziku Groovy, te Ivan Krnić iz CROZ-a ukazao je na sva lica Java EE platforme.

U alatima, proizvodima i mobilnim aplikacijama Dragi Raos iz Pardusa je prenio iskustva upravljanja pravilima i tokom korištenjem Drools i Activiti na sustavu LIMS. Barbara Carević i Asja Korlević iz OptimIT-a pokazale su kako integrirati Alfresco i Ephesoft u sustav za prihvat i upravljanje dokumentima. Matija Tomašković iz Evolve je pokazao prisutnima kako se bezbolno i jednostavno može automatski konvertirati legacy desktop aplikacije u Web tehnologije. Hrvoje Đurđević iz Beta Tau Bete objasnio je važnost razvoja softvera na postavkama kontinuirane integracije, a uslijedila su iskustva s proizvodima IBM WebSphere Portal Server, Process Server i Message Broker u aplikaciji za upravljanje energijom Filipa Tomišića iz tvrtke Serengeti. Mihej Komar, Vedrana Janković i Filip Nikšić iz IN2 pokazali kako se može poboljšati kvaliteta programskog koda korištenjem platforme Sonar.

Dio vezan uz aplikacije mobilnih uređaja, pored već spomenutog pozvanog predavača Duška Vukmanovića, prezentirali su Ivan Gavran i Tomislav Novak iz Calyxa te Ivan Benc iz ETK s temom Android aplikacije za sustav Ericsson Mobile Health, te Slavko Žnidarić iz Asseco SEE s temom mobilnog bankarstva i rješenja ASEBA JiMBa.

U dijelu o Springu, pored već spomenutog Juergena Hoellera, Marijo Popović iz IN2, govorio je o distribuiranim transakcijama korištenjem radnog okvira Atomikos TransactionEssentials nad Spring-om, Samir Čauš iz Pet minuta, iznio je uvod u Spring Integration Framework, Tomislav Obad iz tvrtke IGEA iz IN2 Grupe, govorio je o razvoju GIS aplikacija na radnom okviru Spring MVC, te Anamarija Talijanac, Ivan Talijanac i Davor Bajza iz AKD-a, s temom o integraciji radnih okvira Vaadin i Spring u sustavu za pametne kartice.

U Frontendima – pored već spomenutog Geertjan Wielenga, Tomislav Pokrajčić iz trvtke Binaria objasnio je kako s Apache Flex stvoriti enterprise aplikacije, Ladislav Mačkala iz Podsjetnika, s temom produktivnosti i razvoja alatom SmartGWT, te Kristijan Šarić iz Istra Informatičkog Inženjeringa je iznio o radnom okviru Vaadinu.

U dijelu o portalima, bibliotekama i iskustvima govorili su Ivica Čardić i Igor Bešlić iz Perzeja, s temom integracije poslovnih aplikacija pomoću Liferay portala, te Vladimir Vukadinović iz IN2 Beograd, s Liferay SDK-om. Goran Cvijanović i Ksenija Bastijanić Cvijanović iz Vinteha, pokazali su korištenje jXLS paketa za izvještaje u Excelu, te Damir Ban iz Sedam IT i Mladen Maravić iz PBZ-a prenijeli su iskustva s proizvodom CA Introscope.

Detalje o svakom predavanju možete pogledati u Zborniku, a u Predavanjima pored toga, uz svako od predavanja, potražite i preuzmite PDF verziju prezentacijskog materijala koju su predavači održali na konferenciji.

U izložbenom dijelu konferencije su pokrovitelji SELMET i INFO-KOD prezentirali dio svojih mogućnosti. SELMET je ujedno realizirao IM Projekt registracije sudionika konferencije i praćenja posjete aktivnosti koji će, uz obavljene ankete sudionika, omogućiti kvalitetne analize ostvarenih događanja na konferenciji. INFO-KOD je na konferenciji promovirao novi proizvod Android Pidion.

Rezultati ANKETE - ocjenjivanje teme aktivnosti i prezentiranja

Sudionici događanja su ocjenjivali odabranu temu i uspješnost prezentacije. Kod utvrđivanja najboljih predavanja pored ocjena sudionika u obzir se uzima broj slušatelja, broj anketiranih te poštivanje procedure sudjelovanja u programskim aktivnostima.

Kao i kod rezultata ankete kojom su sudionici ocjenjivali konferenciju u cjelini i kod ocjenjivanja pojedinih događanja sudionici su dodijelili izuzetno dobre ocjene. Ukupna prosječna ocjena odabranih tema je 4,45, a prosječna ocjena uspješnosti prezentiranja je 4,38.

Kod izbora tema i prezentiranja pozvanih predavača za najbolja predavanja nije bilo moguće odrediti razliku između dva predavanja te su kao najbolji izabrani:

- Enterprise Java u 2012. i šire - Spring perspektiva - predavač Juergen Hoeller (Java Champion, VMWare) - ocjene 4,68 / 4,77 i

- Otkrivanje platforme Java EE 6 – predavač Geertjan Wielenga (Oracle Nizozemska) - ocjene 4,65 / 4,80

Kod izbora tema i prezentiranja prijavljenih predavača za najbolja predavanja izabrana su također dva predavanja:

1.–2. A mogu li to dobiti u Excelu? - predavača Goran Cvijanović (Vinteh) – ocjene 4,73 / 4,82 i

1.–2. Automatska konverzija desktop aplikacija na Java web tehnologiju - predavača Matija Tomašković (Evolva) – ocjene 4,70 / 4,75.

3. Groovy zapravo - predavača Dinko Srkoč (Helix) – ocjene 4,72 / 4,72.

 

Zaključno

Konferencija je u potpunosti odgovorila na sve postavljene intencije u pogledu stručnog dijela. Broj od 170 registriranih sudionika je pokazao da je potreba za organiziranjem bila opravdana. Odaziv na poziv predavača je bio i veći nego što je to očekivano tako da je bilo potrebno, i uz selekciju prijavljenix aktivnosti, „otvoriti“ i treću dvoranu drugi dan konferencije.

Iz odziva anketiranih – anketa je bila u potpunosti anonimna pa se rezultatima „može vjerovati“, pokazuje zainteresiranost za proširenja kako tema, tako i trajanja pojedinih predavanja i produženja ukupnog trajanja konferencije.

Sudjelovanje sudionika na konferencijskim aktivnostima je bilo maksimalno. Statistički rezultatipokazuju da je prosječna posjeta predavanjima bila preko 50 sudionika što je izuzetno dobar rezultat. I to sve uz izrazito lijepo vrijeme i okolinu koja je „zvala na relaksaciju“.

Aktivnost sudionika, na što treba posebno ukazati, u kontaktima sa predavačima za vrijeme i poslije predavanja je bila i više od maksimalne. Očito je da za slijedeće događaje treba naći način kako omogućiti više kontakata sa predavačima i sudionicima međusobno. Jedno od nastojanja da se već na ovoj konferenciji održe, inače planirani, okrugli stolovi i dodatne aktivnosti međusobne komunikacije sudionika, nije ostvareno. Uzrok tome je najvjerojatnije nalazi u iskazavanju nepovjerenja, prije konferencije, u odziv sudionika, obim i kvalitetu kako tema tako i "prve" konferencije, te sumnja u mogućnosti okupljanja kvalitetnih predavača. Rezultati konferencije su sve te bojazni otklonili i za slijedeće okupljanje intenciju povećanog komuniciranja između sudionika treba ostvariti.

U pogledu kvalitete konferencije, u dosadašnjim događanjima koje je HrOUG organizirao, kao objektivna mjerila pokazala su se - ostvarenje planiranih aktivnosti, ocjene samih sudionika o konferenciji te o temama i predavačima i konačno kontinuitet zadržavanja nivoa i odziva sudionika. Iz za sada raspoloživih rezultata ankete (anonimne) o konferenciji kao cjelini i stručnom dijelu, podaci ukazuju na više nego vrlo dobar uspjeh – konferencija u cjelini je dobila prosječnu ocjenu 4,40 i stručni dio 4,31. Rezltat je to 91 ankete (54%). Dva zaključka je moguće već sada konstatirati – zadovoljstvo sudionika da se konferencija održala i da je „pogodila“ očekivanja sudionika, te da je kompleks odabranih tema, pozvanih predavača, kvalitete tema i prezentiranja zadovoljio ukus sudionika. To treba uvažiti, ali u organizacijskom smislu ne treba biti potpuno zadovoljan, jer su sudionici ukazali i na dijelove koji mogu biti i bolji. I sigurno je da će to i biti.

Ocjene sudionika za odabir pojedinih tema i uspješnosti predavača u prezentiranju (anonimno) također su izuzetno visoke. Ukupna prosječna ocjena predavača za odabrane teme je 4,45, dok je ocjena uspješnosti prezentiranja 4,38. Ove ocjene su izuzetno visoke i govore u prilog ocjeni o zadovoljstvu sudionika konferencije odabirom tema i predavača.

U razgovorima sa pozvanim predavačima uočeno je da su listom pokazali iznenađenje nivoom, obimom i dostignutim kvalitetom konferencije i reakcijama sudionika. Na to ukazuje i njihova spremnost da i dalje sudjeluju na slijedećim događanjima. Posebno je značajna izjava jednog od predavača - Java evangeliste Geertjan Wielenga inače vodećeg Oracle specijalista za ovo područje (Principal Product Managera - Oracle Developers Tools), čije je sudjelovanje preporučio programski direktor Java ONE konferencije g. Sharat Chandler i koji zajedno s njim i grupom evangelista dogovara sudjelovanje na konferencijama diljem svijeta. G. Wielenga smatra da u pogledu izbora tema, nivoa predavanja i predavača, sudjelovanja sudionika u radu kroz komunikaciju sa predavačima i provedenu raspravu tokom predavanja i nakon njih u cilju stjecanja novih saznanja, konferencija Java 2012 ulazi u krug najboljih u kojima on i njegova grupa evangelista sudjeluju. I uz moguću kurtoaziju, koju je inače otklonio, tvrdeći da će ovu ocjenu prenijeti grupi g. Sharat Chandlera, ovu poruku treba shvatiti kao pobudu da se slijedeći događaj organizira još bolje.

Konačno treba konstatirati da je slijedeći veći događaj koji će uključiti Java teme i sudionike Java i Oracle (u cjelini) zajednice biti u listopadu kada će se održati 17. HrOUG konferencija. Nastavno na prošlogodišnji Java dan na 16. HrOUG-u i rezultate Java 2012 konferencije, za očekivati je i veći odziv sudionika Java zajednice, u odnosu na onaj prošle godine. Probuđena aktivnost sudionika će biti dodatno i povećana zbog najavljenih Java novosti u drugoj polovici godine. Posebno zbog pravila Oracle-a da „prave novosti“ objavljuje tokom konferencija Oracle OpenWorld i JavaOne. Obje konferencije će se održati od 30.9.-4.10.2012. Kako se 17. HrOUG održava dva tjedna iza ovih konferencija te novosti će biti dostupne sudionicima u Rovinju.

Kako Oracle predstavlja samo dio Java zajednice, premda značajni, i ostali sudionici neće „propustiti“ doprinijeti novostima u Java okruženju. Na njih treba računati i poduzeti potrebne aktivnosti kako bi ih se privuklo da sudjeluju na slijedećim događajima. Ove godine, na prvoj konferenciji, odziv ostalih je bio nešto manji. Nakon postignutih rezultata, s pravom se može očekivati njihovo veće sudjelovanje na slijedećim događanjima. Organizatorima to predstavlja jedan od značajnih zadataka.

Dakle, planirajte dva termina:

16.-20. listopad 2012 – 17. HrOUG u Rovinju i

4.-5.(6.) lipanj 2013 – 2. Java 2013 konferenciju u Tuhelju (?)